Självklart är det kul att flytta ihop med sin partner och kanske till och med lite pirrigt och spännande. Det är mycket som ska fixas och donas innan flyttdagen väl är framme. Det ska packas saker i kartonger, organiserade med text på varje kartong så att det underlättar när man väl ska packa upp allt. Man ska göra en flyttanmälan, säga upp eller flytta abonnemang, och sist men inte minst hitta en pålitligt och bra flyttfirma som både kan lasta, packa och flyttstäda det tidigare boendet. Läs mer på http://www.flyttfirmasollentuna.nu/ för att underlätta själva flytten.
Mitt i flyttyran ska man dock inte glömma bort att det finns juridiska saker som kan vara bra att ha koll på. I svensk lagstiftning är rätten till sitt hem viktigt och sambolagen har kommit till för att skydda den svagare parten vid en separation, men behandlar endast det gemensamma hemmet och dess bohag. Således räknas inte bilar, aktier, golfklubbor och andra tekniska material i hemmet in.
Att bara flytta in i partnerns lägenhet eller befintliga hem innebär inte det att sambolagen kommer börja gälla, om man det vill säga inte köper in hälften av bostaden. Bra att tänka på är att om din käraste flyttar in till dig så kan hen säga att lägenheten köpts för gemensamt bruk om det går att bevisa och då kan lägenheten delas lika oavsett vem som betalar. Därför blir ett samboavtal och ett skuldebrev livet lite lättare om kärleken inte skulle hålla sig när man väl flyttat ihop.
Har man tagit ett gemensamt lån är man båda återbetalningsskyldiga, det vill säga om din sambo exempelvis inte kan betala tillbaka lånet så kan långivaren kräva dig på ränta och amortering för hela lånet. Man kan inte utan sin sambos samtycke sälja, ge bort, inteckna eller hyra ut ert gemensamma hem. Likaså gäller för alla möbler och prylar.
När man flyttar in samtidigt i ett gemensamt boende har man rätt till hälften var av boendet vid en separation, oavsett hur mycket var och en betalat. Det blir därför oerhört viktigt att skriva på ett samboavtal och ett skuldebrev för att undvika framtida tvister om man skulle gå skilda vägar. Detta går att göras med hjälp av en jurist eller helt enkelt göra det själv. Det som köpes in under tiden ni bor tillsammans räknas gemensamt. Utan avtal så spelar det ingen roll om det är du som har köpt till exempel den dyra lampan, soffan eller något annat kostsamt, skriver man inte under avtal så tillhör den per automatik även din sambo. Däremot har man med sig saker från föregående boende så delas det inte gemensamt om man skulle gå skilda vägar.